La Cheșco
„La Cheșco” este o inițiativă a comunității și are ca obiectiv punerea în valoarea a zonei urbane din jurul conacului Cheșco.
Primul obiectiv al inițiativei este restaurarea conacului Cazimir - Cheșco.
„Patrimoniul cultural este componentă și contributor cheie la atractivitatea regiunilor, orașelor, zonelor urbane și rurale ale Europei în ceea ce privește investițiile atrase de sectorul privat, dezvoltarea ansamblurilor culturale creative, atragerea talentelor și a afacerilor ne-dependente de localizare – astfel crescând competitivitatea regională, atât în Europa, cât și la scară globală.” (Raportul „Patrimoniul cultural contează pentru Europa”)
Avem aici un spațiu deosebit al orașului care include trei clădiri din trei epoci diferite: Conacul Cazimir - Cheșco construit în anul 1858, Clădirea Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP) construită în anii '50 ai secolului XX și clădirea ARTCOR construită în 2019.
Despre spațiul urban
Conacul Cazimir Cheșco
Conacul Cazimir - Cheșco aflat pe strada Serghei Lazo 24 e primul imobil apărut în acest spațiu și a aparținut unei familii de nobili.
A fost construit în 1858 - anul pe care-l puteți vedea și pe fațada clădirii. Aici locuia Zamfira Kalmuțki, a doua soție a lui Ioan Cheșco. În vizită la Zamfira venea frecvent o nepoată a lui Ioan Cheșco (devenită astfel și nepoata bunicii Zamfira). Este interesant că această nepoată, Natalia Cheșco, a ajuns să fie la un moment dat prințesă, iar mai apoi și regină a Serbiei.
Monumentul de arhitectură este inclus în Registrul Național al Monumentelor cu nr. 245.
Academia de Muzică, Teatru
și Arte Plastice
Clădirea în care se află Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice este un imobil construit în anii '50 ai secolului XX. Imobilul a fost proiectat de doi mari arhitecți ai acelor vremuri - Serghei Vasiliev și Agasi Ambarțumean.
Autoriimultor clădiri emblematice din orașul nostru. A fost construită între anii 1952-1955 sub influența tendințelor anilor 50 în stilul realismului socialist ,fiind destinată căminului Școlii Republicane de Partid.
ARTCOR
Ultimul imobil apărut în acest spațiu este ARTCOR. Imobilul proiectat de arhitectul Maxim Calujac și-a deschis ușile în iunie 2019 și într-un timp scurt a devenit unul din cele mai atractive spații din Chișinău.
Locul găzduiește azi o multitudine de evenimente culturale și artistice. Proiectul a fost nominalizat în concursul European Union Prize for Contemporary Architecture, ediția 2022, a obținut premiul I în concursul ArchDaily & Strelka 2019 și Câștigător al Premiului BIGSEE Arhitectură 2020, Arhitectură Publică și Comercială.
3
2
1
Transformarea spațiului într-un HUB creativ
Ce ne propunem
Restaurare Conacul Cheșco
Cercetare zonă
Etape proiect de restaurare
a vilei Cheșco
1
Studii și cercetări
Prima etapă este și cea mai importantă dintre toate: Etapa de cercetare și elaborare studii.
Elaborare studiu istoric, arhitectural - urbanistic;
Studii: topografic, geologic și de relevare
Expertiză tehnică
Studiu de fezabilitate
2
Caiet de sarcini
Caietul de Sarcini se realizează în baza studiilor și cercetărilor
3
Proiect de restaurare
Elaborare proiect de restaurare
4
Restaurare Conac
Comunitate
CONTACTEAZĂ-NE
A.O. Salvați Chișinăul
str. 31 august 1989, nr. 98 (Uniunea Scriitorilor din MD)
MD 2004, Chișinău
Republica Moldova
info@savechisinau.org
Made on
Tilda